Pinscherns Historia

Rasen Pinscher är en av Europas äldsta hundraser. Den har troligen sitt ursprung hos

”torvhunden” som anslöt sig till människan redan för 12 000 år sedan.

Ursprungligen fanns pinscher både som släthårig och strävhårig och den senare utvecklades med tiden till rasen Schnauzer.

Efter att rasen nästan dog ut under andra världskriget påbörjade en man vid namn Werner Jung i Tyskland ett nytt avelsarbete för att bevara rasen som än idag är en rellativt liten ras. Pinschern har används som stall - och gårdshund och är en mästare på att hålla gårdar fria från råttor och möss. Egenskaper som vakt och råttjägare var uppskattade hos bönder och stallfolk.


Rasen Pinscher

Pinschern är en medelstor ras med en mankhöjd på ca 45–50 cm och en vikt på ca 14–20 kg.


Den förekommer i färgerna svart med röda tecken eller i olika nyanser av rött. Den är kvadratiskt byggd, muskulös med stolt hållning och blank päls.


Pinschern är en glad och energisk hund med integritet som kräver att man fostrar den med ömsesidig respekt och mycket humor. Relationen med en pinscher måste bygga på förtroende och mycket kärlek, med positiv inlärning och varsam hand.


Pinschern är pigg och nyfiken och väldigt lättlärd. Den är smidig och snabb vilket passar till de flesta hundsporter som agility, rallylydnad, nosework eller liknande.


Den unga pinschern behöver tidigt få miljö- och socialträning men också tidigt ensamhetstränas och framför allt få mycket utrymme till vila och återhämtning.

Vi är självklart medlemmar i rasklubben.

Läs mer om rasen på: pinschersektionen.se